Kulinarnie po raz drugi - 'Zebra' czyli proste ciasto ucierane
Hej,
Post z serii kulinarnych gościł na moim blogu do tej pory tylko jeden raz i nie mam zamiaru zmieniać tematyki bloga na kulinarną, ale czasami są takie chwile i takie przepisy kiedy chciałabym się z Wami nimi podzielić.
Wczoraj na instagramie opublikowałam zdjęcie ciasta i spytałam czy chcecie przepis, kilka osób było chętnych i dostałam też sporo wiadomości o podanie przepisu. Dodałam go już pod zdjęciem, ale by dotrzeć do szerszego grona moich czytelników, którzy nie koniecznie obserwują mnie w social media postanowiłam podzielić się nim także na blogu.
'Zebra' czyli proste ciasto ucierane, które nigdy nie zawodzi. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi,a wszystkie składniki na pewno są w każdym domu na porządku dziennym.
Przepis z wieloletnią tradycją zaczerpnięty z niezawodnego przepiśnika Mamy.
Nie znam nikogo kto nie zachwycił by się tym prostym ciastem mimo jego prostoty.
Przepis z wieloletnią tradycją zaczerpnięty z niezawodnego przepiśnika Mamy.
Nie znam nikogo kto nie zachwycił by się tym prostym ciastem mimo jego prostoty.
'Zebra' czyli proste ciasto ucierane
Przepis na keksówkę
SKŁADNIKI:
-3 jajka-3/4 szkl. cukru
-1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej lub zwykłej
-1/2 szkl. oleju
-1 czubata łyżeczka pdp lub 2 łyżeczki płaskie
-cukier waniliowy
-2 szkl. mąki (zawsze dawałam pszenną, ale teraz dałam pół na pół ryżową i pszenną i też wyszła idealna, ciut lżejsza, ale nie sypka)
-kakao
WYKONANIE:
Jajka z cukrem zmiksuj na puch, potem dodaj pozostałe składniki poza kakao. Ponownie wymiksuj wszystko na mniejszych obrotach, by dobrze połączyć składniki na jednolitą masę.Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadka dodaj trochę mąki, jeśli jest za gęsta dodaj odrobinę wody.
Ponad połowę ciasta wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, do reszty dodaj trochę kakao (zależnie jak mocny kakaowy smak lubisz) i wymiksuj na jednolitą masę. Ciasto z kakao wlej na jasną masę do keksówki i zrób delikatne maziaki widelcem, by ciemna warstwa powchodziła w jasną. Można też kłaść warstwami jasna-ciemna i stopniowo widelcem robić maziaki, by była bardziej malownicza.
Piec w piekarniku góra-dół 200st. przez 1 godzinę, tutaj musicie dopasować indywidualnie czas pieczenia, bo u mnie jest to 1,05h, ale z mąką ryżową wyszło 55min. Przy zbliżającej się na zegarze godzinie najlepiej sprawdzić patyczkiem lub zapałką.
SMACZNEGO :)
moja Mama kiedyś robiła to ciasto i bardzo je lubiłam
OdpowiedzUsuńzawsze mówiła proste i szybkie:)
Kiedyś często robiłam to ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne! Potwierdzam! :)
OdpowiedzUsuńAch az zaluje ze nie jem slodyczy, bardzo lubie zebre :D
OdpowiedzUsuńLubię tego rodzaju ciasta do herbaty. 😊
OdpowiedzUsuńTo lubię - proste, nieskomplikowane i z małym ryzykiem zakalca - na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste a jednocześnie efektowne ciasta:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pięknie wygląda ☺☺
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam zebry, pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńNie mam talentu do ciast ale przepis wydaję się dosyć przystępny 😊
OdpowiedzUsuńZnam te babkę i bardzo mi smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, muszę spróbować! <3
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam takiego ciasta ;]
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, mama coś takiego robiła :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto było bardzo smaczne, może kiedyś się skuszę na zrobienie :D
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i na pewno jest obłędnie smaczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ale mój piekarnik zepsuty
OdpowiedzUsuńWpadam tu pooglądać kosmetyki i bam, ślinotok do kolan :D :D :D
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo :P
Nie mogę mąki pszennej hehe ale pewnie na samej ryżowej nie wyjdzie ;/
OdpowiedzUsuńZ samej ryżowej na pewno nie wyjdzie, będzie za sypka, ale pół na pół np. z orkiszowa ? :) ja ostatnio na orkisz jasny się przerzuciłam.
UsuńZnam to ciasto, czasami go piekę:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam i muszę wreszcie upiec, bo naprawdę nie jest trudne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło Ci to ciasteczko :) ja jestem beztalencie jeśli chodzi o ciasta ucierane :) nie wychodzą mi i już :)
OdpowiedzUsuńmoja teściowa robi najlepszą zebrę, aż sie rozmarzyłam :)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa xD
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciasta! Wystarczy chwila, by w domu roznosił się zapach wypieków i poczęstować gości domowym ciastem.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam zebrę :) Smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńPyszne jest, potwierdzam :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś to było jedno z moich ulubionych ciast, ale dawno nie robiłam :( Teraz narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuń